In memoriam

Pe 11 ianuarie 2017 bunica mea dinspre tată ar fi împlinit 106 ani. Odihnească-se în pace, ea a fost un suflet foarte bun și generos, cu care unii oameni m-au comparat pe mine.

munți de zăpadă –
unde sînt toate rîurile
care îi străbăteau?

Oare este toată neaua din lume de ajuns pentru ca un alt șipot să izvorască?

Când eram copil priveam adesea împreună cu bunica mea pozele vechi din albume cu pagini groase de carton negru, ascultând poveşti despre timpuri şi oameni de odinioară. Eram fascinată şi priveam cu multă atenţie, mai ales în serile de toamnă sau iarnă lungi în care ploaia sau ninsoarea măsurau timpul domol şi liniştit.

Mulţi ani au trecut de atunci şi nu mi-au mai rămas toate acele poze pe care le priveam odinioară. Totuşi, dintre cele vechi mai am şi acum fotografia preferată a bunicii, în care ea era tânără fată, într-o rochie de bal la sfârştiul deceniului trei al secolului trecut (bunica era născută în 1911). Îmi povestea că fusese premiată la acel bal pentru originalitatea costumului, rochia fiind cusută de ea însăşi cu trandafiri de pânză aplicaţi pe deasupra.

Când privesc această poză e ca şi cum amintirile din copilărie plutesc din nou în jurul meu: trandafirii bunicii şi dragostea ei pentru flori, faptul că la sfârşit de ianuarie scotea din grădină bulbi de ghiocei pe care îi planta în ghivece în casă pentru a înflori timpuriu (îi duceam în dar învăţătoarei după vacanţa de iarnă), apoi felul în care aşeza delicat în glastră ramuri înflorite când culorile primăverii îmbrăcau grădina noastră, precum şi toate florile și căpșunile pe care le cosea sau le tricota pentru hăinuţele mele.

plouă linişitit –                                               bunica

poza bunicii cade
dintre file negre

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s