False polemici – despre scrierea cu î din i

Scuze dacă nu m-ați înțeles corect. Mă străduiesc să scriu corect în românește ( mai fac și eu greșeli pe ici pe colo) , dar vă avertizez că eu scriu cu î din i, după regulile vechi. Chiar azi am fost indirect dată afară de pe o rețea ning deoarece scriu după normele vechi. Mai mulți ani am scris după noile reguli, dar în cele din urmă, anul acesta 2017 de fapt, m-am trezit că nu e corect și nici bine. Administratorul rețelei ning a făcut un gest urît dîndu-mă afară, fiindcă e vorba de dublu standard, fiindcă alți autori sînt respectați în alte părți chiar dacă scriu după regulile vechi și încă există edituri ( de exemplu Polirom) sau reviste care mai scriu cu î din i. Sau scriau pînă nu demult. În schimb pe mine nu m-au acceptat. Cînd am postat prima poezie acolo acum cîteva zile am explicat că eu numai așa scriu, dacă vor să mă accepte. Inițial am primit comentarii pozitive, inclusiv legat de srierea cu î din i. Iar azi mi-au scris următorul comentariu la a doua poezie:

Notă: În conformitate cu politica acestui site, care respectă reglementările ortografice în vigoare (chiar dacă ele nu ne convin[g] în totalitate!), dar şi în respect pentru limba română, sunteţi rugată să scrieți â din a, unde e cazul, în textele postate aici. În caz contrar, postarea va fi ştearsă în următoarele 24/48 de ore. Vă mulţumim pentru înţelegere!
Sugestie: model de damă > model pentru damă > pentru damă
Caracteristica poeziei – consistență.
Încântat!

dl X

Nu știu dacă observați că acest administrator de site este agramat, deși mă critică pe mine. E adevărat că model pentru damă e corect, cum spune el. Dar el scrie ”în respect” pentru limba română în loc de ”din respect”, cum e corect. Nu e vorba de niciun fel de respect pentru limba română. Iată cîteva linkuri de la oameni pe care îi apreciez pentru opiniile lor corecte:

 1. George Pruteanu, decedat 2008
  http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm
 2. Romulus Vulpescu, decedat 2012
  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/noi-scriem-cu-i-din-i-121659.html

 3. Dumitru Irimia, decedat 2009
  http://www.romlit.ro/de_ce_scriu_i_susin_scrierea_cu__din_i

4.Marius Cruceru, încă în viață
De ce scriu cu î din i şi nu cu â din a? (P)

Pe măsură ce adevărații intelectuali (nu precum dl X de mai sus care m-a dat afară), se sting, dispare spiritul curat al limbii române. Nu știu sigur dacă se va reveni la vechile reguli vreodată, dar cert e că aceia care au schimbat nu aveau dreptate. În plus, fiindcă mulți oameni fără conștiință au descris trecerea la â din a drept corectă politic după nedreptatea și mutilarea chipurile a limbii române de sovietici, vă rog să căutați în dicționar cuvîntul ”politică” și să îmi explicați ce fel de barbarism folosește dl X de mai sus atunci cînd se referă la politica siteului dumnealui. Se referă la reguli de fapt, dar eu nu am găsit această acceptare nici în dicționarele de neologisme pe internet (deocamdată), deci este o extrapolare a unui sens din lumea anglo-saxonă și totodată o inutilă mutilare a limbii române. Nu putea să spună mai simplu regulament sau reguli, etc. ?!

Din diverse motive personale corecte, eu am renunțat demult la traducerea propriilor mele texte în limba engleză sau în franceză (iar de scris direct în engleză mi s-a întîmplat doar de cîteva ori). Am mai tradus cîteva din motive de singurătate amară, nu altceva. Dar textele mele sînt în mod real doar poezii sau alte texte în românește.
Un link spre un text mai vechi al meu:

https://muzelealbe.wordpress.com/2017/02/06/despre-adevar/

Reclame

5 comentarii

   1. Motivul pentru care scriu conform cu noile reguli este lenea. Atât.
    Așa m-au obișnuit împrejurările; dacă la serviciu scriu într-un fel, mi-e greu să scriu acasă altfel. Desigur că vă respect alegerea; mai mult, consider că este o alegere corectă.

    Apreciat de 1 persoană

 1. Normele „noi” au produs o mare brambureală în limba română. Am scris multă vreme cu î, dar în final am capitulat şi scriu cu â, deşi nu accept deloc explicaţiile cum că â provine din a în cuvântul latinesc respectiv. Sunt foarte multe cazuri prezentate unde e evident că â numai din a nu provenea. Scrisul cu î nu a fost introdus de ruşi sau de comunişti (cel mult reintrodus), pentru că, am citit undeva, el exista încă de pe la începutul secolului al XX-lea, folosit tocmai pentru a asigura o uniformitate într-o zăpăceală aşa cum e şi cea actuală. Oamenii ştiu atât de puţin unde se scrie cu â încât am ajuns să văd nişte cuvinte „criminale” precum: ân (în), reânceput (reînceput) etc. Ca să nu mai vorbim despre scrierea fără diacritice, care produce chiar confuzii, pentru că se înţeleg mai multe lucruri şi trebuie să stai şi să vezi ce a vrut să spună autorul.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

  1. Sînt întrutotul de acord cu dvs. și faptele relatate de dvs. sînt reale. E normal că ați ”capitulat” în favoarea noilor norme, fiindcă ele sînt folosite oficial pretutindeni. Eu voi continua să scriu cu î din i pe blogul meu, dar recunosc că unicul meu volum de poezii publicat a fost tipărit conform ”noilor” norme. În momentul acesta nu știu sigur dacă mai există edituri care să accepte scrierea cu î din i. Vă mulțumesc pentru comentariu.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.